Telefoonnummer

06-24768946

email

ingewitjescoaching@gmail.com

Openingstijden

Ma-vr: 9:00-17:00 uur

Oordelen en veroordelen

Oordelen en veroordelen

Vandaag ben ik met mijn kinderen de vakantie aan het inluiden met een ijsje. Op de terugweg komt er een stoet grote auto’s langs met daarin luidruchtig jong en oud. Uit het raam hangen aan aantal armen en deze zwaaien met witte doeken. De voorste auto zijn kleurige bloemen op te zien.

Op het fietspad begint een oude dame hevig een gebaar te maken met haar armen alsof ze het afkeurt wat hier gebeurt. “Stelletje idioten”, roept ze tegen haar man die naast haar fietst.

We stoppen met z’n allen bij het verkeerslicht, want deze staat zowel voor de auto’s als de fietsers op rood. Ze moppert zichtbaar nog even door.

Ik probeer het nog: “Deze mensen vieren feest.”

Het verkeerslicht springt op groen en ik heb een gesprek met mijn dochter. Wat maakt dat deze vrouw zo geïrriteerd wordt? Waardoor schiet zij in het verweer en kan ze door het luide getoeter het feest achter deze mensen niet zien? Dit vraagstuk vind ik erg interessant.

Als Nederland Wereldkampioen zou zijn geworden en deze auto’s waren oranje fans met net zo veel lawaai als deze feestende mensen, wat zou de reactie dan zijn geweest? Vieren we het dan samen? Of blijven het dan nog steeds een stelletje idioten? 

Oordelen we doen het allemaal. Dit kan positief zijn of negatief. De vraag is eigenlijk waarom oordelen wij? Heel simpel het brein wil graag een antwoord hebben. En omdat we niet altijd het antwoord krijgen op onze “waarom” gaan we het antwoord zelf invullen en daar ontstaat er dus een oordeel.

We oordelen vaak op een situatie of een persoon. Het oordelen op een persoon komt vaak voor uit wat ons is aangeleerd. Daar komen de wel bekende hokjes denkers vandaan. Het maakt ons brein totaal niet uit of het oordeel waar is of niet. 

Voor een persoon die veroordeelt wordt of een situatie die gevoelig ligt bij iemand hard binnenkomen. Mensen die daar gevoelig voor zijn kunnen echt van hun stuk raken hierdoor. Dit laatste heb ik lang ervaren. Echt bij alles wat ik zei of deed was ik ontzettend bezig om het zo goed mogelijk voor de ander te doen. Ik wilde heel graag oordeel vrij blijven. Maar hoe ik ook mijn best deed, mensen vinden overal wel wat van. Waar ik wekenlang kon blijven ronddwalen in mijn gedachten wat iemand had gezegd of gedaan, was die ander het allang weer kwijt.

Soms is het een hele uitdaging maar ik probeer echt vanuit liefde naar iemand of een situatie te kijken. Op deze manier blijf ik zoveel mogelijk uit het oordeel. 

Ik wens de mensen in de grote auto’s een mooi feest toe!

Lieve groetjes,

Inge

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.